Podcast trailer stemacteur

Waarom Ik een podcast moet gaan maken en waar let ik dan op

“Behind a successful podcast are a good microphone and amazing sound waves” (bron)

Ze had het al helemaal voor mij uitgedacht “Waarom ik een podcastkanaal moet gaan maken”. 

De onderwerpen waren al bedacht en ook wie bij mij aan tafel moet aanschuiven. Ze doelde op mijn vorige passie, de acupunctuur. Wat wil ik nog meer, ik kan zo beginnen!

Het idee heb ik op mij laten inwerken, de praktische kant ervan onderzocht en naar anderen geluisterd. Voorlopig is het toch nog een “nee”.

Waar moet je op letten bij het maken van afleveringen

Er komt wel wat bij kijken wanneer je een podcast wilt gaan maken. Om maar eens een paar dingen te noemen:

 • Het bedenken van onderwerpen voor je podcastafleveringen.
 • Ga je het script zelf schrijven?
 • Waar ga je je podcast hosten?
 • Ga de podcast zelf opnemen of huur je een voice-over in?
 • Hoe zit het met de technische kant ervan: opnameapparatuur en het bewerken van de audio bestanden.

Podcast en de geluidskwaliteit

Om meer over het podcastfenomeen te weten te komen, ben ik natuurlijk zelf verschillende gaan beluisteren.

Als voice-over moet ik kritisch naar mijn eigen opnamen luisteren omdat ik natuurlijk een goed geluidsbestand wil afleveren voor mijn klant. Het zal je dan waarschijnlijk niet verbazen dat ik met aandacht naar de opnames van anderen luister.

Tekst inspreken, iets vertellen, opnemen en ook nog zorgen dat de geluidskwaliteit goed is, is echt niet eenvoudig. Iets wat veel mensen zich niet realiseren en na het luisteren naar anderen werd dit voor mij weer bevestigd.

Wat viel mij zoal op:

 • De afleveringen worden soms opgenomen met een telefoon, waardoor de geluidskwaliteit sterk achter blijft.
 • De gastspreker heeft geen eigen microfoon, hierdoor klinkt de gastspreker heel ver weg.
 • De ruimte waar de sprekers zich in bevinden is groot en heeft veel galm.
 • De presentator zit te dicht op de microfoon waardoor je plofjes of andere mondgeluiden hoort.
 • Maar ook de tone-of voice is niet altijd passend bij het onderwerp.
 • Of men is gewoon geen gemakkelijke spreker.
 • Het opnameniveau is niet goed waardoor het geluid vervormt.

De tone of voice is ook belangrijk, dit houdt de luisteraar aan je gebonden. Laatst beluisterde ik een ontspaningsoefening. Ik was er klaar voor om heerlijk te ontspannen. Echter de spreker sprak het geheel in alsof ik aan een work-out bezig was. Ik lag dus klaar wakker op mijn bed naar de opname te luisteren.

Maar waarom vind ik de geluidskwaliteit zo belangrijk?

Je wilt je kunnen richten op wat de spreker of sprekers te hebben vertellen. Slecht geluid, bijgeluiden zoals kraken en lawaai op de achtergrond of verschil in volume van de opname houdt mij weg bij het onderwerp. Het maakt zelf dat ik de aflevering niet afluister en afhaak, terwijl jij zo veel tijd hebt gestoken in het maken ervan. Zonde toch?

Tips bij het maken van je podcast afleveringen

Hier enkele tips wanneer je een podcast show wilt gaat maken en meer kans maakt dat je de luisteraar vasthoudt:

 • Investeer in goede opnameaparatuur. Er zijn betaalbare microfoons te koop. De geluidskwaliteit van je opname wordt veel beter. De simpelste manier is de USB microfoon of een iOS/Android microfoon.
 • Kies een prettige gedempte ruimte om de opnames te maken. Het akoestisch goed krijgen van een ruimte is een verhaal apart maar met wat simpele oplossingen kom je een heel eind en haal  de ergste galm uit je ruimte.
 • Pas de afstand tot de microfoon aan. Dus zit niet te dicht op je microfoon en zorg dat je afstand altijd gelijk is. Zo blijft de geluidskwaliteit constant.
 • Gebruik een plopfliter. Dit geeft een transparanter klinkend resultaat en voorkomt harde plof geluiden tijdens het inspreken. Ook blijft de afstand tot je microfoon wat constanter.
 • Schrijf een goed script en oefen deze ook! Bereid je dus voor. Denk niet dat je het wel effe weg leest. 

Een stemacteur voor je podcast trailer

Jouw podcast is persoonlijk wanneer je het zelf inspreekt. Maar wil je jouw publiek prikkelen om naar je interviews en afleveringen te gaan luisteren, dan is het belangrijk dat je podcast trailer staat en professionaliteit laat horen. Dit geldt natuurlijk ook voor de vervolg afleveringen die je gaat maken.

Wil jij een goede eerste indruk maken voor je podcastafleveringen dan is een getrainde voice-over die je trailer inspreekt, geen overbodige luxe. Ik kan ervoor zorgen dat je trailer professionaliteit en kwaliteit uitstraalt, waardoor je de luisteraar aan je bindt.

Het zal je ook veel tijd besparen. Zoals hierboven al beschreven, het zelf inspreken, bewerken en perfectioneren van de opname neemt veel tijd in beslag. Als je mij inhuurt kan jij je richten op andere aspecten van je podcastproductie.

 • Als professioneel voice-over beschik ik ook over de technische expertise. 
 • Ik heb de juiste apparatuur om opnames te maken en om het te bewerken.
 • Tenslotte: Onderschat ook de juiste tone of voice niet, tempo, stijl en emotie zal er voor zorgen dat jij je publiek prikkelt te gaan luisteren naar jouw afleveringen.

Schroom niet contact met mij te maken.

Een voice-over nodig?

“Use My Voice if you want to Use A Voice”