Wat is voice-over

De voice-over of commentaarstem is een stem die in een film of tv-programma buiten het beeld commentaar geeft. (Bron: Wikipedia)

Wat is dat Voice-over?

Wanneer men vraagt wat ik doe en ik geef daar antwoord op, dan verbaast het mij steeds weer wanneer men zegt “wat is dat voice-over?”
Doe de radio of TV maar aan en je krijgt reclame te horen. Een voice-over is een commentaarstem.
Als je goed luistert en oplet dan ben je “weg” bij een stem of verhaal wanneer dat je niet aanspreekt of je blijft aandachtig luisteren wanneer het geheel prettig of professioneel bij je overkomt.

Kritisch luisteren

De vervolgopleiding tot stemacteur heb ik nu afgerond én ik heb mijn certificering van stemacteren.nl ontvangen zodat ik als gecertificeerd voice-over verder kan ! Zelf ben natuurlijk kritischer geworden op wat er naar mij toekomt uit de radio of TV. Er zijn goede voice-overs en minder goede. Soms denk ik, ja díe heeft begrepen hoe het moet en soms denk ik “dat is het nu nét niet”. Want geloof mij het voice-over vak is toch wat lastiger dan ik mij had voorgesteld.

Verhalen vertellen

Voice-overs of stemacteurs doen meer dan alleen reclames promoten. Denk aan uitlegvideo’s, educatievideo’s, instructievideo’s, bedrijfsvideo’s, animaties, documentaires en niet te vergeten de antwoordapparaat berichten of aanwijzingen uit je navigatiesysteem. Deze worden allemaal door voice-overs ingesproken. Dus als je erop gaat letten zijn er enorm veel branches waar je ze kan horen.

Deze berichten die vallen onder narratief, dat is alles wat niet een sterk commercieel doel heeft. Narratief is de verhalende of vertellende stijl.
Dat is nu net wat mij het meeste aanspreekt.

Video- en film makers

Wie maken die berichten eigenlijk?
Het zijn tekstschrijvers die de berichten en verhalen opstellen. Deze worden dan in beeld gebracht door video-, film- en animatiemakers en vergeet daarbij de geluidstechnicus niet die het audio bestand naar wens bewerkt. Een ieder zal zo zijn of haar eigen werkwijze hierin hebben. Alles natuurlijk in opdracht van een klant en de opdrachtgevers zijn heel divers.

Mijn klanten

Mijn klanten zijn eigenlijk de mensen die het beeldmateriaal produceren, of ontvangen foto’s en video’s tot een prachtig eindproduct bewerken. Of het zijn grafisch ontwerpers die ook animatie- of uitlegvideo’s maken. In veel gevallen wil men daar ingesproken tekst bij.

Vaak kunnen ze uit een enorme database een keuze maken van de type stem die bij hun productie past.Het is dus een beetje geluk hebben als mijn stem uit die enorme vijver wordt gevist.

Het mooiste is natuurlijk als je “De stem” wordt bij een bepaald product of voor een bepaald bedrijf. Dit zie je  bijvoorbeeld ook bij de documentaire waarbij dan meteen de naam David Attenborough naar boven komt, een Britse bioloog en televisiemaker. Hij is vooral bekend door zijn vele bekroonde natuurdocumentaires die door de Britse omroep BBC worden uitgezonden. (Bron: Wikipedia)

Rustige en kalme stem

Ik ben een voice-over met een rustige en kalme stem en past goed bij de verhalende of narratievestijl. Dit is ook wat mij het meeste aanspreekt. Het overschreeuwen is niet wat bij mij past. Mensen die mij kennen zullen dat ook in mij herkennen.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat wanneer een videomaker mijn stem top vindt bij een reclame dat een beetje uit mijn comfortzone valt, ik daar best voor de porren ben.

Demo

Maar je mag natuurlijk ook zelf beoordelen wat je van mijn stem vindt en waar jij het ’t beste bij vindt passen.
Beluister hem gerust en ik hoor graag wat je ervan vindt en breng het gerust onder de aandacht bij professionals die hiermee werken.

Vind je mijn stemgeluid prettig en kan je mijn tone of voice gebruiken voor jouw verhaal of project?
 

Andere verhalen